O nás

Amuse-bouche

Culinary Art of Living je český tištěný magazín, který od roku 2012 vydává nezávislé vydavatelství MAJVEJ 2012 s.r.o. Zabývá se gastronomií a kulinářským uměním na profesionální úrovni a tématy spojenými s tímto životním stylem. Oslovuje nejen profesionály, ale i širokou veřejnost, která hledá nové zážitky spojené s návštěvou restaurací a dění kolem dobrého jídla.

Myslíme si, že gastronomie a kulinářské umění jsou dnes koníčkem řady lidí a my jim nabízíme tištěné médium, které jejich koníčka s respektem reprezentuje. Také všem, kteří v gastronomickém průmyslu pracují nabízíme prezentaci, jakou si tento obor zaslouží a doufáme, že v lidech podpoříme touhu a odhodlání posunout hranice gastronomie kupředu. Věříme, že gastronomie je součástí kulturního dědictví, která si zaslouží udržet při životě a bez podpory bohužel zanikne.

Předkrm

Za projektem Culinary Art of Living stojí Lukáš Vegricht, který má za sebou více než 15 let praxe v profesionální kuchyni. Po desetiletém působení v Austrálii se vrátil do České republiky, kde začal s projektem Culinary Art of Living. Zázemí pro vydávání magazínu poskytuje jeho rodina firma, která vlastní nezávislé vydavatelství, působící na českém trhu již více než 15 let. Myšlenka projektu oslovila přední české šéfkuchaře, gastronomické korespondenty a novináře, kteří vytvořili redakci magazínu Culinary Art of Living. Mezi prvními byli uznávaný šéfkuchař Tomáš Kalina a respektovaný gastronomický novinář Milan Ballík, kteří již od počátku určují směr, kterým jsme se vydali a stali se neodmyslitelnou součástí magazínu. Další neméně důležitou ingrediencí v našem vydavatelském receptu jsou fotografie, které pro nás také již od počátku obstarává Mikuláš Gottwald, specializující se právě na odvětví gastronomie.

Hlavní chod

Magazín přináší články a reportáže od předních českých a zahraničních šéfkuchařů. Nabízíme zajímavé recepty, vytvářené exkluzivně pro náš magazín. Hlavním cílem je podpora nových tváří České gastronomické scény, které se díky naší spolupráce dostávají do podvědomí hostů a majitelů restaurací. Dále nabízí recenze restaurací, rozhovory se zajímavými lidmi z gastronomie, přináší náměty z barové scény nebo články s vinařskou tématikou. Rovněž jsou zastoupeny články na téma cestování a life-stylu, exkluzivně připravené naším redakčním týmem.

Sladké finále

Po dobu působení jsme měli možnost spolupracovat s řadou domácích šéfkuchařů a objevit nové talenty naší scény. Diky této spolupráci vznikl archiv více než 400 jídel, který mapuje dění na české gastronomické scéně. Také věříme, že jsme inspirací pro řadu kuchařů jak profesionálních, tak i amatérských.

Za velký úspěch považujeme spolupráci s šéfkuchaři se zahraničí, kteří se díky spolupráci s námi premiérově představili českému čtenáři. Přinesli jsme reportáž z německé restaurace Aqua (3 hvězdy Michelin), kde působí Sven Elverfeld, považovaný za nejlepšího kuchaře Německa. Dalším zvučným jménem německé gastronomie, které si odbylo svoji premiéru u nás, byl Tim Raue z restaurace Tim Raue (2 hvězdy Michelin). Dalšími velkými jmény které naše práce oslovila jsou Andoni Luis Aduriz ze španělské restaurace Mugaritz (2 hvězdy Michelin), Joachim Wissler z německé restaurace Vendôme (3 hvězdy Michelin), bratři Roca ze španělské restaurace El Celler de Can Roca (3 hvězdy Michelin), Heinz Reitbauer z rakouské restaurace Steirereck (2 hvězdy Michelin), Alain Weissgerber z rakouské restaurace Taubenkobel, Thomas Bühner z německé restaurace La Vie (3 hvězdy Michelin). Všechny uvedené restaurace jsme navštívili a společně z naším fotografem zvěčnili pro české čtenáře. Sven Elverfeld prohlásil že „tak krásný časopis už dlouho neviděl a že je poctěn, že v něm může být”.

Naše práce se dostává do podvědomí světové gastronomické a kulinářské elity a tím reprezentuje Českou republiku a renomé nejen naší gastronomie, ale celé naší kultury, a to považujeme za náš největší úspěch.

Culinary

Culinary Art of Living se podílel také na pořádání Symposium Culinary Prague, historicky prvního kulinářského symposia v České republice. Konalo se 23. října 2014 a do Prahy přivedlo elitu světové gastronomie. Přednášejícími byli Andoni Luis Aduriz (2 hvězdy Michelin), Henning Hartwig (3 hvězdy Michelin), Thomas Bühner (3 hvězdy Michelin), Denis Martin (1 hvězda Michelin), Vito Mollica (1 hvězda Michelin), Oldřich Sahajdák (1 hvězda Michelin) a Lukáš Skála (nejlepší cukrář ČR). Akci navštívilo více než 300 zájemců a bude zapsána do historie jako první svého druhu s největší účastí Michelinských kuchařů.

www.culinarysymposium.cz
www.flickr.com/photos/culinarysymposium