elBullifoundation
2. část

text:  | 

Nejprve by bylo dobré říct, že v elBulliLab nenajdete žádnou kuchyň, takže žádné vaření ani recepty, techniky nebo nová jídla. I když, jak se to vezme, protože vše, co tu dělají, by se dalo brát vlastně jako jeden velký hrnec, v němž se místo nových jídel vaří vědomosti, na které hledají správný a především skutečný recept. Je to prostor, který najdete v centru Barcelony, který je současným domovem elBullifoundation, jež zastřešuje desítky různých projektů. Jen v elBulliLab pracuje 70 lidí, takže si dokážete asi představit rozsáhlost celého projektu. Hlavními subjekty zkoumání elBullifoundation jsou vzdělávání, inovace a podnikání. To vše z perspektivy inovace. Pro začátek, velmi zjednodušeně řečeno; vymýšlejí zde novou inovativní formu vzdělávání, kde správné vědomosti a způsob, jakým je získáte, hrají hlavní roli. Takže žádné dogma, musíte se stát svým vlastním guru. Inovací projdou podpůrné funkce, které potřebujete v podnikání, nepochybně zajímavé pro všechny, kteří chtějí otevřít svůj vlastní business, nebo najít nové možnosti v oblasti podnikání. Takové elBulli pro různé odvětví podnikání; systém práce, metodologie, způsob přemýšlení, který zde používali, aplikovaný na obory, které jsou přímo i nepřímo spojené s gastronomií.

Naše exkurze začala před velkou dotykovou obrazovkou, na které se objevila velryba a mravenec. Co mají společného a jaký je význam dvou úplně odlišných zvířat? Význam je jednodušší, než se zdá, znamená to, že každý projekt v elBullifoundation je jiný. Výzva však zůstává pro všechny projekty stejná – maximální účinnost, jak ke každému projektu přistupovat, dlouhověkost získaných vědomostí a inovativní přístup.

Ferran říká: „My si myslíme, že vědomosti jsou hlavním faktorem pro kreativitu a inovaci. K dosažení vědomostí jsme vytvořili metodologii, teoretickou analýzu, kterou nazýváme Sapiens. Tuto metodologii používáme k práci, abychom porozuměli jednotlivým věcem, projektům, úkolům, značkám, společnostem, studovaným podnětům. Vše je založené na procesech a tyto procesy jsou součástí všeho, co existuje. Například, zde na obrazovce pře námi vidíte rozkreslený  kreativní proces gastronomie, který je velmi komplexní a všechny prvky, které mají co do činění s gastronomií. Zde vidíte proces řemeslné výroby, následuje proces který nazýváme vařením a zde proces který nazýváme zážitkem v gastronomii atd. Takže co je Sapiens? Je to software, metaforický software, kterým testujeme naše projekty. A na to, abychom zjistili, zda Sapiens funguje, zkoušíme různé projekty. A když nefungují, tak většinou řeknou, Ferrane, ty jsi blázen.“

V ten moment jsme se všichni pěkně zasmáli, protože Ferran určitě blázen není, právě naopak. I když španělsky neumím, hltal jsem každé slovo a pokaždé jsem viděl v jeho očích zvláštní jiskru, záblesk génia. Ferran mluvil opravdu hodně, jiskry lítaly jak o život, což pro mě bylo dobré, horší už to bylo pro Tristana Stewarda, který nám dělal průvodce a překladatele. Velký respekt, protože toho bylo opravdu hodně, takže pojďme dál.

Na různých projektech spolupracují různí lidé nebo firmy, které jsou špičkami ve svém oboru. Podnikání a podpůrné funkce podnikání je jedním z projektů, na němž spolupracují s CaixaBank, s níž rozvíjejí vědeckou a historickou studii s cílem podpořit zemědělství a další specifická výrobní odvětví. Společná iniciativa k rozvoji projektu na pomoc podnikatelům, kteří chtějí třeba začít činnost ve světě restauračního businessu, která bude poskytovat poradenský materiál s klíčovými faktory a procesy potřebné při vedení restaurace. Nikdy jste neměli restauraci nebo neotevřeli restauraci a říkáte si, jak se to dělá? Jak se otevírá restaurace tak, aby fungovala? Budete mít tištěnou nebo digitální verzi, takže když budete chtít otevřít restauraci, najdete tam všechno, co budete potřebovat vědět. Vzdělávací model pro všechny školy na světě.

Další projekt – rozvoj digitálního vzdělávání. Pomocí Sapiens se analyzují různé koncepty vzdělávání. Na dalším projektu se podílí Telefónica a je pro děti a pro školy. Dává si za cíl vysvětlit, co je tvorba, inovace a kreativita. Další školní projekt je pro školy designu. Zde se zabývají otázkou; co je to design? Zabývají se tvorbou pomůcek a nástrojů na servírování a prezentaci jídla. Nádobí, příbory, skleničky a všechno, co má co do činění s jídlem. Na projektu pracuje 15 lidí po dobu 6 měsíců, navrhují se různé druhy jídelních příborů, talířů, skleniček. Krásný příklad maximální účinnosti, o níž už byla zmínka. To vše zde podstupují pro efektivitu a dosažení maximální produktivity s minimálním zbytečným úsilím nebo náklady a kreativita je vždy nejdůležitější!

ESADE Business school, jedna s nejlepších business škol na světě, se stala partnerem v dalším projektu. Dává za cíl zavést do světa businessu audit kreativního procesu tak, jak byl používán v restauraci elBulli. Týmy lektorů z ESADE Business School a z elBullifoundation vyvinuly nástroj pro audit kreativních procesů v podnikání. „Audit tvůrčího procesu je nástrojem pro zvýšení efektivity v oblasti inovací a zajistí, aby tato účinnost byla dlouhodobá. Často jsem přemýšlel, proč jsou jen ekonomické audity a ne audity inovační,“ vysvětluje Ferran Adrià.

Dalším velkým projektem je spolupráce s Waltem Disneyem. Jedná se o projekt o zdravém jídle a podpoře zájmu získávat zdravé stravovací návyky pro děti a rodiče. Podle Ferrana jde o nejdůležitější projekt jeho kariéry, který odstartoval v dubnu 2016. Ferran a Disney se spojili, aby pomohli zlepšit zdraví široké veřejnosti a zejména dětí. Společně vytvořili vzdělávací projekt inspirovaný světem kreslených filmů. S postavičkami z filmů Disneyho, studia Marvel a Star Wars chtějí nalákat rodiče a jejich děti, aby společně trávili čas v kuchyni při přípravě zdravých jídel. To znamená, že postavy z oblíbených kreslených filmů budou pomáhat rodičům a dětem spolu se učit při vaření o zdravém životním stylu, které je podporované zábavou. K dispozici bude kniha, interaktivní e-kniha, web a aplikace o tom, jak to chodí v kuchyni. Ferran vytvořil 60 báječných receptů, které si mohou rodiče s dětmi společně připravit. Kniha není jen sbírkou zajímavých receptů, ale je nástrojem, který poskytuje rodinám strávit moment volného času v kuchyni při kulinářském vzdělávání.  Naučí se, proč se vaří určitým způsobem, jaký je původ potravin nebo výhody používání naturálních produktů. Tento projekt pomáhá pochopit kuchyni z nového a širšího pohledu. Tímto způsobem budou děti zábavnou formou objevovat koncepty a kulturu jídla a naučí se lépe vařit a jíst v doprovodu svých rodičů a oblíbených postaviček, které přinesou do kuchyně více zábavy. Na obrazovce se před námi objevil první obrázek a Ferran nám vše ukázal v reálné podobě. Na obrázku je například celá linie lidského vývoje, následují rozdělení produktů – prvotní produkty, druhotné produkty atd. Další obrázek je o tom, jak organizovat kuchyň, další jak Mikey dělá španělskou omeletu. V podstatě vše, o čem jsme si doposud povídali a povídat ještě budeme jen v zjednodušené verzi pro rodiny. Tohle je také poprvé, kdy se lidská bytost v takovém rozměru stala interaktivní s kreslenými postavami z rodiny Walta Disneyho. Ještě než jsme pokračovali, musel jsem Ferranovi položit velmi důležitou otázku, na kterou asi ještě nikomu neodpovídal. Jaká je vaše oblíbená kreslená postavička? Ferran s úsměvem na tváři říká; „Spiderman. Projekt Walta Disneyho je nejdůležitějším počinem mé kariéry, osloví miliony lidí po celém světě a každý bude schopen pochopit, co tu v jednoduchém podání děláme, a zjistit, jak důležitá je znalost.“

Znalost hned několika generací se setkala při společné iniciativě s vinařstvím Dom Pérignon. Rozhodly se společně dekódovat geny champagne a značky Dom Pérignon. Tajemství výroby jsou známa pouze několika expertům v regionu Champagne v severozápadní Francii. Při dekódování tajemství a záhad jedinečné chuti a charakteru značky Dom Perignon spojil své síly Ferran se sklepmistrem Richardem Geoffroyem s cílem uplatnit podrobnou vědeckou výzkumnou metodu, která odhalí, co dělá Dom Perignon vínem, jakým je a jak by se mohlo vyvíjet v příštích letech.

Projekt s podobným zaměřením bude následovat i ve světě kávy. A to vše je analyzováno za pomoci softwaru Sapiens, samozřejmě metaforického softwaru, který používají na všechno, co tu dělají. Někdy využijí 1 % jindy zase plný potenciál, je to systém, metodologický výzkum, analýza a všechny potřebné kroky jsou Sapiens.