Tomeu Caldentey
a kuchyně kouzelného ostrova

text:  | 

Mallorca patří k častým a oblíbeným cílům českého turisty. Je nám milá svou poměrně dobrou dostupností a příjemným klimatem. Pro suchozemce má navíc kouzlo mořských vln a možnost lenošení na bílých písečných plážích.

Campari marshmellow

Campari marshmellow

Ostrov se ale pyšní i zajímavou kuchyní. O ní už tolik nevíme, proto restaurace V Zátiší uspořádala v listopadu loňského roku dny mallorské kuchyně. V Praze se představil Tomeu Caldentey, kuchař, který v roce 2004 získal pro ostrov první michelinskou hvězdu, a od té doby ji každoročně obhájil. Protože jeho menu bylo hodně překvapivé, pestré a mimořádně chutné, vracíme se k němu, abychom vás seznámili s možností poznat při vašem pobytu na Mallorce to nejlepší z tamní kuchyně.

Letos dvaačtyřicetiletý Tomeu je své profesi bezvýhradně oddán. Přes výsledky, kterých dosáhl, zůstává přátelským skromným profesionálem, který si během chvíle dokázal získat celý tým V Zátiší. Jeho pětichodové menu je neotřelé, nápadité, dokonale zpracované. Stejně jako ve své restauraci Es Molí d’en Bou i v Praze podřídil veškerou práci jedinému cíli – poskytnout hostu večer, na jaký se nezapomíná. Spojením jednoduchosti kombinací a špetky exotiky připravil zážitek, který účastníci večeře budou držet v paměti jistě ještě dlouho. Ostatně, posuďte sami.

Tomeu právě začíná. Hned první part je stejně překvapivý jako chuťově mimořádný. Jakési růžové marshmellow, podávané na ledové drti, je vlastně atraktivním aperitivem. Použité campari vydráždí senzory na nejvyšší stupeň, svěžest a určitá dravost probudí i ostatní smysly. Na příští chod je tak konzument připraven už ve stavu nejvyšší labužnické pohotovosti. A je to dobře, protože ke slovu se dostávají novými, nebo možná lépe, znovuobjevenými technikami vypracované lahůdky. V rukou Tomea se znalost těchto postupů spolu s nejvybranější surovinou přetavují v chuťově možná nezvyklé, avšak jedinečné krmě.

Salát s domácím mrkvovým chlebem

Salát s domácím mrkvovým chlebem

Například speciální salát s domácím mrkvovým chlebem. Do optima vypointovaný pikantností s ryzím výrazem zeleniny – připravené do podoby pyré. K tomu doprovázené až adstringentním dojezdem, o který se postarala opakovaně vakuovaná červená cibule v nálevu z několika octů. Vedle toho mix listových salátů a rajčat – oba oddělené, byly spolu s místním, jemným trávovým olejem úžasným provokujícím soustem.

Přečtěte si celý článek
v CULINARY Art of Living 9

PRODEJNÍ MÍSTAPŘEDPLATNÉ