Calvados Baba, kořeněný jablečný kompot, krém chantilly
Marco Pilloni & Petr Kunc

text:  | 

(10 porcí)

Baba

375 ml plnotučného mléka
60 g čerstvého droždí
10 g soli
125 g cukru
7 vajec
750 g chlebové hladké pšeničné
mouky
175 g měkkého másla

Droždí rozpusťte v malém množství mléka, přidejte trochu mouky, promíchejte a nechte nakynout. Vykynutý kvásek smíchejte se zbytkem ingrediencí a připravte těsto. Vložte do máslem vymazaných pečicích forem, nechte vykynout a pečte při 180 °C, dokud se těsto řádně nepropeče.

Calvados Baba sirup

250 g čerstvé jablečné šťávy (Granny Smith)
100 g hnědého cukru
50 g calvadosu
2 citronové trávy
2 limetky

Smíchejte všechny ingredience kromě calvadosu a připravte cukrový rozvar. Nakonec přidejte calvados a přeceďte.

Rozvar na marinování

250 g čerstvé jablečné šťávy (Granny Smith)
25 g citronové šťávy
25 g cukru
20 g kukuřičného škrobu

Rozpusťte kukuřičný škrob s trochou vody. Smíchejte se zbytkem ingrediencí a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Před podáváním přidejte upečenou Babu a nechte marinovat v rozvaru 10 až 15 minut.

Kořeněný jablečný kompot

75 g másla
100 g cukru demerara
4 jablka (Granny Smith)
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku

Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo a cukr nechte rozpustit, přidejte jablka, koření a vařte do poloměkka na požadovanou konzistenci.

Krém chantilly

500 g 48% smetany
80 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk

Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou.

Článek naleznete v
v CULINARY Art of Living 10

VYDANÁ ČÍSLA