Hovězí salát se zelenou papayou
Lukáš Vegricht

text:  | 

Nezralá papaya je velice populární ingredience v Thajsku a Vietnamu, kde se používá jak k přípravě salátů, tak i k vaření. Pokaždé, když připravuji tento salát, naložím si papayu na den do dresinku a poté přidám zbytek ingrediencí. Takto připravená papaya má mnohem výraznější chuť, ovšem pro někoho možná až příliš výraznou, proto záleží na vaší preferenci. Moje inspirace vychází z italského carpaccia, pokud vám konzumace syrového masa vadí, klidně maso upečte.

Hovězí salát se zelenou papayou

(4 porce)

Dresink

50 ml rybí omáčky
25 ml rýžového octa
40 g palmového cukru
150 ml vody
1 limetka
1 malá čili paprička na tenké plátky
1 stroužek česneku na drobné kostičky

Přiveďte k varu rybí omáčku, ocet, cukr a vodu. Stáhněte z ohně a přidejte čili, česnek a šťávu z limetky.

Hovězí salát se zelenou papayou : Lukáš Vegricht

Hovězí salát se zelenou papayou : Lukáš Vegricht

Zelená papaya

1 zelená papaya (400 až 600 g)
1 lžíce sušených krevet
2 lžíce burských oříšků
3 až 4 lístky kaffir lime na tenké nudličky
1 dlouhá čili paprička na tenké nudličky
svazek koriandru, natrhaný nebo
hrubě pokrájený

Oloupejte papayu a nakrájejte na tenké nudličky. Nalijte horký dresink na papayu, dobře promíchejte a nechte vychladnout.
Krevety namočte na 20 minut do teplé vody. Opražte burské oříšky, sloupněte přebytečnou slupku a hrubě nadrťte. Odceďte přebytečný dresink z papayi a přidejte zbývající ingredience. Upravte salát podle chuti palmovým cukrem, rybí
omáčkou a šťávou z limetky.

Hovězí salát

500 g očištěné hovězí svíčkové
4 asijské šalotky na tenké plátky
2 stroužky česneku na tenké plátky
3 lžíce jasmínové rýže
svazek pažitky nakrájený na drobno
olej z hroznových jader na smažení
sůl, pepř

Zabalte maso do potravinářské fólie a těsně utáhněte. Dejte do mrazáku a nechte mírně zmrznout. Takto připravené maso se vám bude lépe krájet. Pražte rýži v suché pánvi nebo woku na mírném plameni do té doby, než začne aromaticky vonět a lehce se zabarví. Je důležité, aby se rýže pražila pozvolna, jinak bude těžce stravitelná. Nechte rýži vychladnout a rozdrťte v mlýnku na koření nebo v hmoždíři. Jednotlivě usmažte šalotku a česnek v dostatečném množství oleje a nechte okapat na papírové utěrce, olej nechte vychladnout. Nakrájejte maso na tenké plátky a naaranžujte maso na talíře, osolte a opepřete. Potřete nebo pokapejte maso olejem ze smaženého česneku a šalotky. Posypte drcenou rýží, smaženým česnekem a šalotkou. Přidejte papayu a ozdobte pažitkou.

Článek naleznete v
v CULINARY Art of Living 1

VYDANÁ ČÍSLA