Donatella Cinelli Colombini

text:  | 

Dáma, jež dala jméno tomuto, v jistém slova smyslu nepříliš tradičnímu toskánskému vinařství, jistě netušila, když v roce 1998 převzala patronát nad dvěma usedlostmi Casato Prime Donne a Fattoria del Colle, jakým směrem se bude osud zprvu ambiciózního podniku ubírat. V očích mnohých se celá záležitost zdá téměř pohádkově krásná, když Donatella darem od své rodiny koncem devadesátých let přišla hned ke dvěma usedlostem v srdci půvabného, vínem a malebností se vyznačujícího Toskánska. Ovšem ne nadarmo se říká, že nic není tak, jak se zdá. K dnešní podobě obou usedlostí bylo třeba nejen notné dávky odvahy, ale i opravdu skálopevné vůle a téměř nekončícího pracovního nasazení. Historie usedlostí sahá stovky let do minulosti a rodinným majetkem je od roku 1592, takže adaptovat obě usedlosti do současných poměrů nebylo zrovna víkendovou prací pro partu kamarádů. Obzvláště to pak platí o Casato Prime Donne, kde středem domu prorůstal mocný strom, o čemž dnes Donatella vypráví již s úsměvem na tváři. Jak ale sama přiznává, do smíchu jí tehdy dvakrát nebylo. Snad i krása a malebnost údolí Orcia, jenž je mimochodem jedinou krajinnou oblastí zapsanou v památkách UNESCO, dodávala Donatelle sílu pro mnohdy trnitý vývoj při budování nové značky.

Donatella Cinelli Colombini - Orcia Fattoria del Colle vigneto in autunno

S velikým citem pro historii se tato náročná proměna podařila, a tak se dnes můžete v kamenných, spoře, ale vkusně zdobených místnostech usedlosti cítit téměř jako toskánský velkovévoda Leopold, podle všeho zdatný svůdník, který usedlost s oblibou navštěvoval s tvrzením, že se zde věnuje lovu. Jisté prameny však naznačují, že se oddával radovánkám se svou láskou Isabelou. Vinařství se ale do hledáčků vinných sympatizantů zapsalo zcela z jiných důvodů. Osudným se stalo rozhodnutí, které bylo prakticky jakousi zvláštní souhrou náhod. Donatella, byť jí je vinařství velmi blízké, se doposud nezabývala výrobou vína, ale spíše se věnovala jeho propagaci a de facto díky jejím invencím se zrodil dnes již hojně rozšířený a velmi úspěšný projekt Cantine aperte, tedy jakási obdoba našich otevřených sklepů, nutně potřebovala k odstartování vlastního vinného projektu enology, kteří by dohlédli na práci ve sklepě. Mluvíme o době, kdy víno jakožto nápoj prožívalo doslova obří renesanci, takže kvalifikovaných lidí, zejména mužů, bylo pomálu. Existovalo ale alternativní řešení, které spočívalo v zaměstnání žen na pozici, která doposud byla vnímána jako ryze mužská práce. Zde je nutné upřesnit, že zemědělská práce byla z pochopitelných důvodů doposud spíše doménou mužů a společnost si jaksi nedokázala představit ženu v roli pracovnice na vinici a potažmo ve sklepě. Proto ženy jako enoložky byly vinařskými podniky opomíjeny a jen těžko hledaly uplatnění v oboru, který vystudovaly.


Donatella Cinelli Colombini - Fattoria del Colle

Nejspíš právě v té době se zrodila myšlenka ryze dámského vinařství, ne snad jako jakási genderová vzpoura, ale na důkaz všem, že svaly a fyzická síla má pramálo co do činění s kvalitní enologickou prací, tedy i s kvalitním vínem. Tím tedy vznikl doposud jedinečný statut vinařství, kterému vládne ženská ruka. Dodnes je nosnou filosofií sklepa. Jedna výjimka zde ale byla. Po nějaký čas dohlížel na produkci vín Brunello di Montalcino uznávaný enolog Carlo Ferrini. Jeho mise ve vinařství však byla jen dočasná. Dnes tuto pozici zastává Valérie Lavigne, francouzská enoložka, která je mimo jiné členkou týmu pracujícího pro nejlepší vína Bordeaux (Château Cheval Blanc aj.) a finálně tak dokončila původní ideu sklepa. Není pochyb o tom, zda právě filosofie dámského vinařství byla správnou volbou. Prvním vínem, které bylo vytvořeno zcela pod patronátem Valérie Lavigne, bylo Leone Rosso Orcia DOC, velice příjemné cuvée Sangiovese a Merlotu, a získalo více než úctyhodných 91 bodů v bedekru Roberta Parkera. Zde je nutné dodat, že se jedná spíše o běžné víno, nikoliv o top z produkce sklepa. Brunello a prakticky veškerá ostatní vína se zpravidla pohybují na hranici první ligy v hodnocení většiny společností vínem opředených respektovaných bedekrů, což je hladina začínající číslem devět.

Donatella Cinelli Colombini - Cantina

Zdá se, jakoby se angažmá stalo jakýmsi instantním úspěchem. Pochopitelně to nebylo prací jediného člověka, nicméně určité prvky se v tomto úspěchu dozajista odrazily. Zejména je to připisováno mohutnému úsilí, které Donatella jako hnací síla svému projektu věnuje. Není proto divu, že za krátkou historii sklepa je dnes Donatella Cinelli Colombini již vysoce respektovanou značkou, která nabízí ikonická vína oblasti, kde vznikají spolu s maximálním důrazem na otisk terroir jakožto nepřehlédnutelnou součást všech velkých vín. Apostilou je i respektované ocenění vydávané sommeliérskou obcí země vždy v daném roce pro jediného vinaře, a sice Oskar za nejlepšího producenta Itálie udělovaný bedekrem Bibenda. Je s podivem, jak velkou energii zde věnují nikoliv jen svému prospěchu. Jak již zaznělo, údolí Orcia nabízí nepřekonatelný genius loci. Není proto divu, že právě zde vznikl další z projektů, jehož strůjcem je Donatella, a sice dnes již veleslavné agriturismo. Geniální myšlenka přinést vinařským nadšencům možnost dokonalého insight do světa, kde víno přichází na svět, se stala fenoménem turismu a dnes snad není vinaře, který by takové služby nenabízel. Pochopitelně nejde jen o prospěch jednotlivce. De facto celá věc je vznešenou myšlenkou odkazující na fakt, daří-li se oblasti, bude se dařit všem, kteří zde s nadšením a láskou pro půdu pracují a produkují vína vysoké kvality.

Donatella Cinelli Colombini - Sala degli stemmi, villa padronale

Myšlenka, která by mimo jiné náramně prospěla zejména českým producentům. Možná i proto se Toskánsko stalo jednou z nejžádanějších destinací, a to nikoliv jen pro svůj půvabný kolorit či dalekosáhlou historii a kulturu. Ledacos se za léta, kdy se Fattoria del Colle otevřela veřejnosti, změnilo, takže dnes, byť obýváte prostory s tisíciletou historií, si můžete s klidem dopřát řadu wellness koupelí, nebo si v klidu přes wi-fi popovídat s přáteli. Ochutnávky vín, párování, výlety do vinic, anebo kurzy tradiční toskánské kuchyně považujte za samozřejmost. A když budete mít špetku štěstí, potkáte se s Donatellou třeba ve společné místnosti, kde se podává snídaně. Je totiž zcela běžné, že tam vítá hosty. A pokud budete mít ještě o kapku štěstí víc, strávíte s ní krásné odpoledne a sami poznáte, s jak velkou skromností a pokorou hovoří o svém životním příběhu spolu se svým manželem Carlem, všudypřítomným věrným psím přítelem Felixem a dcerou Violante, která se se stejným nasazením věnuje rodinnému podniku. Zakrátko pochopíte, proč je Donatella jednou z nejvýraznějších osobností místního vinařství a že její entusiasmus pro víno je doslova bezedný. Nelze se proto divit, že i přes veškeré stávající aktivity nepřestává v šíření věhlasu údolí Orcia, jehož konsorcia je i prezidentkou.

Článek naleznete v
v CULINARY Art of Living 10

VYDANÁ ČÍSLA