Čokoládový krém s rebarborou a skořicovým sorbetem
Lukáš Skála
(4 porce)
Čokoládový krém se skořicí
100 ml čerstvé 33% smetany
30 g mléčné čokolády
1 g plátkové želatiny
2 celé skořice
Smetanu a skořici přiveďte k varu, přidejte čokoládu a důkladně promíchejte. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Ponorným mixérem důkladně promixujte směs smetany a čokolády do hladkého krému a nakonec přidejte želatinu. Směs dejte do nádoby, kterou ponořte do druhé s ledem a míchejte do zchladnutí. Dejte na 12 hodin do lednice. Pak vyšlehejte, naplňte do cukrářského sáčku a dekorujte na talíř.
Čokoládový krém
20 ml čerstvé 33% smetany
40 g hořké čokolády
Smetanu přiveďte k varu, přidejte čokoládu a dobře promíchejte. Nechte vychladnout a upravte na talíř.
Marinovaná rebarbora
180 g čerstvé rebarbory
50 g malinového pyré
40 g cukru krupice
Čerstvou rebarborou omyjte, oloupejte a nakrájejte na centimetrové kousky. Malinové pyré s cukrem přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Cca 15 minut před expedicí naložte rebarboru do připraveného malinového pyré, jen aby zkřehla, vařit se nemusí.
Čokoládový prach
40 g bílé čokolády
20 ml vody
50 g cukru krupice
Z cukru a vody si připravte rozvar, který uvařte na 144 °C. Do takto připraveného karamelu přidejte čokoládu, dobře promíchejte a nechte zchladnout. Potom rozmixujte v termomixu, aby vznikl krásný prach.
Křupavá oplatka
10 g pasterovaných bílků
30 g cukru krupice
5 g másla
5 g hladké mouky
8 g mléčné čokolády
Rozpusťte čokoládu s máslem, ostatní suroviny smíchejte, přidejte směs másla a čokolády, znovu promíchejte a rozetřete na silikonový plát. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte do zlatavé barvy. Po zchladnutí nalámejte na kousky.
Skořicový sorbet
80 ml mléka
20 g cukru krupice
10 g glukózy
3 celé skořice
Všechny suroviny dejte do hrnce, přiveďte k varu, stáhněte z ohně a nechte půl hodiny stát. Pak přeceďte a zamrazte ve zmrzlinovém stroji.