Polévka miso, tuňák
Jiří Stift & Stephen Senewiratne
Polévka miso, tuňák, soba nudle, tofu
(4 porce)
Miso polévka patří k základům japonské kuchyně. Podává se jak k snídani, tak jako součást oběda či večeře; má podpořit chuť k jídlu a zlepšit trávení díky enzymům obsaženým ve fermentované sójové pastě miso.
Musím přiznat, že jsme se trochu provinili proti tradičnímu postupu. Jelikož jsme chtěli dosáhnout silné chuti a zároveň čirého vývaru, rozhodli jsme se v tomto receptu hotovou miso polévku scedit a odstranit tak typický kal, který je způsoben rozmícháním miso pasty.
Jako vložku do polévky jsme vedle typických surovin, kterými jsou třeba tofu, wakame a edememe, použili plátek syrového tuňáka, který polévku velmi vhodně doplňuje. Vždyť i při přípravě dashi, které je základem na miso polévku, se používají hoblinky ze sušeného tuňáka.
Polévka miso
1,2 l vody
6 g sušených plátků tuňáka bonito
1/2 šálku wakame a nori řasy
150 g miso pasty
2 lžíce sójové omáčky Kikkoman
Vodu uvedeme do varu, stáhneme ji z tepla a přidáme sušené wakame, nori řasy a tuňáka bonito. Necháme cca 5 minut vylouhovat. Poté vmícháme miso pastu a podle potřeby dochutíme sójovou omáčkou. Polévku necháme překapat přes cedník vyložený utěrkou, abychom dosáhli silného čistého vývaru. Před podáváním polévku zahřejeme, ale nevaříme.
Podávání
120 g čerstvého filetu z tuňáka
1/3 balení soba nudlí
12 kusů houby enoki
150 g tofu
100 g nakládané ředkve takuan
1 lžíce sušené řasy wakame
8 lusků čerstvé edemame (sójové boby)
sezam
Do vhodných misek na polévku rozdělíme opečené, na kostičky nakrájené tofu, vařené soba nudle, namočené wakame řasy, oloupané edemame a na nudličky nakrájenou nakládanou ředkev. Vše ozdobíme sezamem, plátky tuňáka a houbami enoki. Na stole zalijeme polévkou miso.