Sýrové suflé s bílým lanýžem
Grant Jones

text:  | 

Bešamel

1136 ml mléka (2 angl. pinty)
125 g másla, 125 g mouky
220 g žloutků
sůl
muškátový oříšek

Suflé

200 g bílků
100 g sýru Cheddar
100 g sýru Gruyère
500 ml smetany
máslo na vymazání forem
pepř
bílý lanýž z Alby

Bešamel

Z másla a mouky vytvořte světlou jíšku. Přidejte horké mléko a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni 4-5 minut. Uvařený základ stáhněte z ohně a postupně přidávejte žloutky. Vše dobře spojte a ochuťte solí a muškátovým oříškem.

Suflé

Vyšlehejte bílky dotuha. Cca 50 g bešamelu pokojové teploty rychle smíchejte s třetinou vyšlehaných bílků. Když je vše spojené, stěrkou lehce vmíchejte zbytek vyšlehaných bílků. Velkou lžící vložte těsto do silikonových polokulatých forem vymazaných máslem a pečte při 180 °C asi 4 minuty. Smetanu s mletým pepřem a polovinou sýra zredukujte na polovinu. Nalijte smetanu na hluboký talíř, přidejte upečené suflé, posypte zbytkem sýra a zapečte v salamandru, než se sýr rozpustí, a poté ihned podávejte. Nakonec před hostem nastrouhejte bílý lanýž.

Článek naleznete v
v CULINARY Art of Living 9

VYDANÁ ČÍSLA



realizace MIDEO realizace MIDEO