Calvados Baba, kořeněný jablečný kompot, krém chantilly
Marco Pilloni & Petr Kunc
(10 porcí)
Baba
375 ml plnotučného mléka
60 g čerstvého droždí
10 g soli
125 g cukru
7 vajec
750 g chlebové hladké pšeničné
mouky
175 g měkkého másla
Droždí rozpusťte v malém množství mléka, přidejte trochu mouky, promíchejte a nechte nakynout. Vykynutý kvásek smíchejte se zbytkem ingrediencí a připravte těsto. Vložte do máslem vymazaných pečicích forem, nechte vykynout a pečte při 180 °C, dokud se těsto řádně nepropeče.
Calvados Baba sirup
250 g čerstvé jablečné šťávy (Granny Smith)
100 g hnědého cukru
50 g calvadosu
2 citronové trávy
2 limetky
Smíchejte všechny ingredience kromě calvadosu a připravte cukrový rozvar. Nakonec přidejte calvados a přeceďte.
Rozvar na marinování
250 g čerstvé jablečné šťávy (Granny Smith)
25 g citronové šťávy
25 g cukru
20 g kukuřičného škrobu
Rozpusťte kukuřičný škrob s trochou vody. Smíchejte se zbytkem ingrediencí a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Před podáváním přidejte upečenou Babu a nechte marinovat v rozvaru 10 až 15 minut.
Kořeněný jablečný kompot
75 g másla
100 g cukru demerara
4 jablka (Granny Smith)
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. Máslo a cukr nechte rozpustit, přidejte jablka, koření a vařte do poloměkka na požadovanou konzistenci.
Krém chantilly
500 g 48% smetany
80 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
Smetanu vyšlehejte společně s cukrem a vanilkou.